ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Ο Χριστός δεν έσωζε με μαγικό τρόπο - Το τραύμα του ανέραστου φανατισμού

Ο Χριστός δεν έσωζε με μαγικό τρόπο - Το τραύμα του ανέραστου φανατισμού
Το Ευαγγέλιο της Κυριακής (Λουκ. 8, 41-56) έχει ως κύριο θέμα την ανάσταση της κόρης του αρχισυναγωγού Ιάειρου. Ειδοποιείται ο Χριστός πως έχει πεθάνει το δωδεκάχρονο κορίτσι, αλλά προτρέπει τον κόσμο να μην φοβάται και να πιστεύει. Αναφέρει δε πως το κορίτσι δεν πέθανε, αλλά κοιμάται. Συναντάει το κορίτσι, πιάνει το χέρι της και του φωνάζει να σηκωθεί πάνω. Το κορίτσι σηκώνεται.

Είναι εμφανές πως στα θαύματα του Χριστού δεν έχουμε να κάνουμε με σεσωσμένες αντιλήψεις άνευ θελήσεως. Το θαύμα έρχεται ως κατάφαση του Θεού στην θέληση του ανθρώπου (θέλεις υγιής γενέσθαι; - Ιω. 5,6). Επίσης, πουθενά δεν σώζει ο Χριστός με τρόπο μαγικό. Ο τρόπος Του είναι προσωπικός, αφού συνάπτει σχέση με τον ασθενή, σχέση προσώπων. Ως προϋπόθεση θέτει την πίστη. Πίστη και ιατρική θα δούμε παρακάτω. Βλέπουμε, για παράδειγμα, στο ευαγγέλιο της Κυριακής τον Χριστό για μία ακόμη φορά, όπως πράττει και σε άλλα θαύματα, να ακολουθεί μία συγκεκριμένη οδό. Δεν σώζει με έναν λόγο ή με απρόσιτο τρόπο τον ασθενή. Ο Θεός στην δημιουργία του κόσμου αγγίζει, πλάθει το ανθρώπινο σώμα, στον τυφλό της κολυμβήθρας του Σιλωάμ αγγίζει, αγγίζει επίσης και το χέρι της κόρης του Ιάειρου. Δεν σώζει με έναν  λόγο μόνο, ούτε με την θέληση, ούτε με την σκέψη. Χρησιμοποιεί διάφορα μέσα για να σώσει.

Ο Μ. Βασίλειος που χαρακτηρίζει την ιατρική ως αναγκαία, στο έργο του “Όροι κατά πλάτος”, όπου ασχολείται με την ιατρική επιστήμη και την χρησιμότητά της, σημειώνει πως όταν ο Χριστός έφτιαξε πηλό και τον άλειψε στα μάτια του τυφλού στέλνοντας τον στην κολυμβήθρα του Σιλωάμ, ποτέ δεν αρκέστηκε στην βούληση Του, λέγοντας του θέλω να καθαριστείς. Ας θυμηθούμε τον βασιλιά Εζεκία που όταν αρρώστησε βαριά, «ο Ησαΐας είπε να ετοιμάσουν ένα κατάπλασμα από σύκα και να το βάλουν πάνω στην πληγή για να γιατρευτεί ο βασιλιάς» (Ησ. 38, 21).

Οι Πατέρες της Εκκλησίας δεν έμειναν μόνο στην πίστη. Συνδύασαν την πίστη με την γνώση και πάντα με διαλεκτικό ύφος. Ο Μ. Βασίλειος τόνιζε πως η ιατρική επιστήμη αποτελεί δώρο του Θεού στην ανθρωπότητα και πως «ὑπό τοῦ Θεοῦ κεχάρισται» (όπως και κάθε τέχνη, ως βοήθεια) «πρός τό τῆς φύσεως ἀσθενές» όπως σημειώνει για την ιατρική. Ας έλθουμε στον άγιο Γρηγόριο Νύσσης, αδελφό του Μ. Βασιλείου. Όποιος διαβάσει το “Περί κατασκευής ανθρώπου” θα εκπλαγεί από την επιστημονική κατάρτιση του και τα ιατρικά επιχειρήματα που χρησιμοποιεί για να πείσει τους χριστιανούς ότι δεν πρέπει να φοβούνται μήπως κολλήσουν λέπρα. Για να έρθουμε και στον ιερό Χρυσόστομο που σημειώνει τα εξής: «Ὤσπερ γάρ τήν ἀσθένειαν τοῦ σώματος σου γινώσκων ὁ Κύριος, τήν ἰατρικήν ἐπιστήμην τοῖς ἀνθρώποις ἐπέτρεψε».

Ορισμένες, αμετανόητα, φανατικές κι απομονωμένες φωνές, ως προκαθορισμένοι και διορισμένοι “εκπρόσωποι τύπου” θα δράξουν την ευκαιρία να υποστηρίξουν πως η πίστη σώζει και πως η κάθε ασθένεια και πανδημία δεν έχει χώρο μέσα στην Εκκλησία. Θα συνεχίσουν πιστεύοντας ακόμη πως δεν μεταδίδεται ο ιός μέσα στην Εκκλησία, αφού η Εκκλησία είναι οίκος Θεού, αγνοώντας την ίδια στιγμή πως ο Θεός δεν κατοικεί σε χειροποίητους ναούς (Πρ. 7, 48) και πως όλα μέσα στον ναό υπόκεινται στους νόμους της φθοράς, της αλλοίωσης, μιας συνεχούς τρεπτότητας, εκτός από το Σώμα και Αίμα του Χριστού, το οποίο ως “αλήθεια των πραγμάτων” κατά όσιο Μάξιμο Ομολογητή (σκιά - εικόνα - αλήθεια), θα συνεχίσει να υφίσταται αιώνια στην Βασιλεία του Θεού.

Δυστυχώς, στις μέρες μας ορισμένοι χριστιανοί απαιτούν από τον Θεό να τους σώσει με μαγικό τρόπο προσφέροντας τους έτοιμες συνταγές. Ισχυρίζονται με πάθος πως δεν κολλάς τον ιό μέσα στον ναό. Ας το φωνάξουμε επιτέλους δυνατά προς πάσα κατεύθυνση: Μέσα στον ναό μπορεί ο πιστός να κολλήσει οποιαδήποτε ασθένεια, αφού δεν έχει χτιστεί και δεν λειτουργεί με μαγικό τρόπο ο ναός. Με άλλα λόγια είναι ανεύθυνος ο ισχυρισμός να κολλάς μισό μέτρο έξω από την πόρτα του ναού και να χρειάζεται να φορέσεις μάσκα, αλλά να μην κολλάς μισό μέτρο εσωτερικά της πόρτας και να μην χρειάζεσαι την μάσκα. Ποιος θέλει έναν τέτοιο Θεό à la carte; Αρκετές ευθύνες φορτώσαμε στον Θεό.

Συμβαίνει ορισμένοι χριστιανοί εντός της Εκκλησίας να έχουν σχηματίσει μία λανθασμένη περί Θεού αντίληψη. Δεν φταίνε πάντα οι ίδιοι. Πολλές οι αιτίες. Γεροντισμός, ιδεοπληξία, ορθολογισμός και άλλα πολλά φέρουν ευθύνη για το κατάντημα αυτό, ένα ακόμη οδυνηρό τραύμα στο εκκλησιαστικό σώμα. Η αλήθεια είναι πως η περιοχή μας εμφορείται από έναν ισχυρό και αλαζονικό θρησκευτικό φονταμενταλισμό που δεν επιτρέπει την μαρτυρία της αυθεντικότητας του λόγου και του προσώπου. Άνθρωποι με απόλυτη προσήλωση στην ειδωλολατρία και αίρεση του γεροντισμού, με ανυπακοή στον Επίσκοπο και στο Συνοδικό σώμα, με ιδεολογήματα και θρησκοληψίες, φανατικοί (όχι όμως πιστοί), άνθρωποι που χτίζουν το μέλλον τους πάνω στην εγωπαθή αποδόμηση, αγνοούν πως δεν έχουμε να κάνουμε με έναν μαγικό και από μηχανής Θεό. Ο Θεός μας είναι Θεός της αποκάλυψης...

Πρεσβύτερος Ηρακλής Φίλιος
Κληρικός Ι.Μ. Σταγών & Μετεώρων
Βαλκανιολόγος, Θεολόγος

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest


Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - Unknown

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



ΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video