ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Νικώντας την πανδημία

Νικώντας την πανδημία
του Ιωάννη Αλτιντζή

Ο άνθρωπος έχει αποδείξει στην ιστορία ότι ξέρει πολύ καλά να προσαρμόζεται κατάλληλα κάτω από δύσκολες συνθήκες και έτσι μπορεί και τώρα να πράξει εξίσου το ίδιο.

Η παρούσα κατάσταση αναμφισβήτητα μπορεί να χαρακτηριστεί ως μία από τις πιο δύσκολες της τελευταίας δεκαετίας, όπως δύσκολη ήταν και η αρχή της οικονομικής κρίσης. Αυτή τη φορά όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά. Η πανδημία δεν προκάλεσε μόνο φθορά της οικονομίας αλλά βρήκε τρόπο και εισέβαλλε μέσα στις ψυχές των ανθρώπων ματώνοντας τες κυριολεκτικά και μεταφορικά. Για αυτό τώρα είναι αναγκαίο όσο ποτέ, όλοι μας να παλέψουμε για να σταματήσουμε την «αιμορραγία» αυτή και να χαμογελάσουμε και πάλι.

Περισσότερο από ένας χρόνος έχει ήδη περάσει από τότε που ο περίφημος κορονοϊός μας συστήθηκε. Ωστόσο, αυτή η γνωριμία μας μαζί του δεν ήταν μία από τις συνηθισμένες που μέχρι τότε ξέραμε. Ήταν μία κακή γνωριμία, από αυτές που γρήγορα θα θέλει να ξεχάσει κανείς. Βέβαια, εμείς δε ξεχνάμε. Και πώς να ξεχάσουμε άλλωστε όταν η ζωή καθημερινά μας θυμίζει την παρουσία του; Πολλοί συνάνθρωποι μας έχουν φύγει εξαιτίας του, πολλοί θρηνήσανε γνωστούς και συγγενείς και αρκετοί βέβαια ήταν και εκείνοι που παλέψανε και τον νικήσανε, όπως και του άξιζε. Ακόμη κι αν κανείς μας δεν ανήκει στη παραπάνω κατηγορία των ανθρώπων, η σκιά του αόρατου ιού σίγουρα ακολουθεί τον καθένα από τους υπόλοιπους σε κάθε στιγμή του προσωπικού του βίου.

Τηλεόραση και περιοδικά, έντυπες και μη εφημερίδες και ραδιόφωνα συνεχώς αναπαράγουν τις νεότερες πληροφορίες σχετικά με τον φονικό όπως αποκαλείται ιό. Τα μέσα αυτά δεν είναι τα μοναδικά στα οποία αποτελεί την πρώτη είδηση. Καιρό τώρα δεσπόζει στη καρδιά κάθε νοικοκυριού όντας βαθιά ριζωμένος στη συνείδηση και στην αγωνία κάθε μέλους της κοινωνίας. Στις περισσότερες συζητήσεις, ακόμη και στις πιο σύντομες κουβέντες πρωτοστατεί εν απουσία του. Και αυτό είναι το πιο τραγικό. Το γεγονός δηλαδή ότι έχει καταφέρει να εισχωρήσει στα ενδότερα του εσωτερικού μας κόσμου.

Ψυχολογική κούραση και μελαγχολία, αρνητικός τρόπος σκέψης και έλλειψη όρεξης είναι μερικά από τα απότοκα του μακράς διαρκείας εγκλεισμού μας. Ένας εγκλεισμός που δεν έχει προηγούμενο. Κλειστά τα καφέ, τα μπαρ και τα εστιατόρια. Κλειστά σχολεία και πανεπιστήμια. Μετακινήσεις μόνο με έλεγχο και sms. Με βάση αυτά, μοιάζει δύσκολο έως και απίθανο να βρει κανείς έναν εφάμιλλο τρόπο διασκέδασης και πνευματικής χαλάρωσης. Δεν είναι φυσικά και ακατόρθωτο. Ο άνθρωπος έχει αποδείξει στην ιστορία ότι ξέρει πολύ καλά να προσαρμόζεται κατάλληλα κάτω από δύσκολες συνθήκες και έτσι μπορεί και τώρα να πράξει εξίσου το ίδιο.

Πρωτίστως, θα πρέπει να ξεκινήσουμε να αποβάλλουμε τις αρνητικές μας σκέψεις που είναι συσσωρευμένες στο μυαλό μας. Δεν πρέπει να δίνουμε παραπάνω σημασία σε κάτι που μας δημιουργεί αρνητικά συναισθήματα. Άλλωστε το μικρόβιο κάνει τη δουλειά του και εμείς οφείλουμε να κάνουμε τη δική μας που δεν είναι άλλη από το να ζήσουμε. Φτάνει πια να περιμένουμε πότε θα περάσουν οι επόμενες κρίσιμες εβδομάδες. Φτάνει πια να περιμένουμε να εμβολιαστούν πρώτα όλοι και μετά να συνεχίσουμε την ζωή μας. Όχι, η ζωή μας είναι ό,τι πιο πολύτιμο υπάρχει και αξίζει καλύτερης μεταχείρισης, από τους υπόλοιπους και κυρίως από εμάς τους ίδιους. Γιατί οι μέρες που περνάνε δε γυρίζουνε πίσω και είναι ανάγκη να τις έχουμε χρωματίσει με όμορφες στιγμές που στη πορεία θα γίνουν όμορφες αναμνήσεις. Είναι καιρός να πάψουμε απλά να υπάρχουμε και είναι καιρός να το πάρουμε απόφαση τώρα.

Ας εκμεταλλευτούμε τον καλό καιρό ώστε να αθληθούμε ή να περπατήσουμε, ας ασχοληθούμε με κάτι δημιουργικό. Να κλείσουμε τις τηλεοράσεις και να διαβάσουμε κάποιο βιβλίο, να ζωγραφίσουμε αν αυτό είναι κάτι που μας γεμίζει. Ποτέ δεν είναι αργά να αρχίσουμε να συγγράφουμε το προσωπικό μας ημερολόγιο ή κάποιο ποίημα. Μπορούμε να κάνουμε δουλειές εντός και εκτός σπιτιού, να βάψουμε ή να κατασκευάσουμε κάτι στην αυλή μας. Η ιδέα του να απολαμβάνει κανείς τους καρπούς της ίδιας του της γης είναι θαυμάσια και θα μπορούσε να υλοποιηθεί μέσα από την ενασχόληση μας με τον κήπο του σπιτιού μας ή τοποθετώντας φυτά στο μπαλκόνι στη πολυκατοικία που διαμένουμε. Ακόμη, τώρα ο καθένας έχει την ευκαιρία να περάσει περισσότερο χρόνο με το αγαπημένο του κατοικίδιο ή αν κανείς δεν έχει τώρα είναι η ώρα να το αποκτήσει. Εξάλλου υπάρχουν τόσα αδέσποτα στη γειτονιά μας που ψάχνουν μια καλή παρέα και λίγη τροφή.

Εν κατακλείδι, είναι γεγονός ότι η πανδημία έχει αλλάξει ριζικά τις ζωές μας και σε αυτό έχουμε μερίδιο ευθύνης και εμείς οι ίδιοι σε κάποιο βαθμό. Η συνειδητοποίηση του σκοταδιού που έχει σκεπάσει και κλονίσει την ύπαρξη μας είναι μόνο η αρχή και θεωρείται επιβεβλημένη. Η εσωτερική μας αφύπνιση δε θα πρέπει να φρενάρει σε κανένα σημείο αλλά να συνδυαστεί με απτές πράξεις στη καθημερινότητα μας. Έτσι, θα μπορέσουμε και πάλι να πάρουμε τις ζωές που μας ανήκουν πίσω, θα μπορέσουμε να χαμογελάσουμε ξανά.

Αλτιντζής Ιωάννης
Φοιτητής Παιδαγωγικού Τμήματος
Δημοτικής Εκπαίδευσης ΔΠΘ
worldofgiannis.blogspot.com


Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - Unknown

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίουΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video