ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Νέα στοιχεία αποκαλύπτουν τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στον εκτοπισμό

Νέα στοιχεία αποκαλύπτουν τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στον εκτοπισμό
Ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής γίνεται αισθητός σε όλο τον κόσμο, όμως χώρες που ήδη ταλανίζονται από συγκρούσεις, φτώχεια και υψηλούς αριθμούς εκτοπισμένων ανθρώπων έχουν να αντιμετωπίσουν ορισμένες από τις πιο σοβαρές επιπτώσεις.

Από το Αφγανιστάν μέχρι την Κεντρική Αμερική, η ξηρασία, οι πλημμύρες και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα πλήττουν όσους διαθέτουν τα λιγότερα μέσα για να ανακάμψουν και να προσαρμοστούν.

Με αφορμή την Ημέρα της Γης, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες παρουσιάζει μια νέα πλατφόρμα, με τίτλο «Εκτοπισμένοι στην πρώτη γραμμή της κλιματικής κρίσης» (Displaced on the frontlines of the climate emergency). Στην πλατφόρμα αυτή απεικονίζονται στοιχεία που δείχνουν πώς η υπερθέρμανση του πλανήτη αυξάνει τους κινδύνους για τους ανθρώπους που ήδη ζουν εν μέσω συγκρούσεων και αστάθειας, αυξάνοντας περαιτέρω τον αριθμό των εκτοπισμένων ανθρώπων και συχνά μειώνοντας τις πιθανότητες επιστροφής τους.


Καταστροφές που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή μπορεί να επιδεινώσουν τη φτώχεια, την επισιτιστική ανασφάλεια και την πρόσβαση σε φυσικούς πόρους με τρόπους που μπορούν να επιφέρουν αστάθεια και βία. Τα στοιχεία που απεικονίζονται χρησιμοποιούν το παράδειγμα του Αφγανιστάν, όπου επαναλαμβανόμενες ξηρασίες και πλημμύρες, σε συνδυασμό με δεκαετίες συγκρούσεων και εκτοπισμού, έχουν αφήσει φέτος εκατομμύρια ανθρώπους ευάλωτους στην πείνα.

Η Μοζαμβίκη έχει να αντιμετωπίσει έναν παρόμοιο συνδυασμό συγκρούσεων και πολλαπλών καταστροφών, όπου ο ένας κυκλώνας διαδέχεται τον άλλον, χτυπώντας την κεντρική περιοχή της χώρας, ενώ η αυξανόμενη βία και αναταραχές στον βορρά έχουν εκτοπίσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους.

Πολλές από τις χώρες που είναι περισσότερο εκτεθειμένες στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής φιλοξενούν ήδη μεγάλους αριθμούς προσφύγων και εσωτερικά εκτοπισμένων ανθρώπων. Στο Μπαγκλαντές, περισσότεροι από 870.000 πρόσφυγες Ροχίνγκια που τράπηκαν σε φυγή από τη Μυανμάρ, είναι πλέον εκτεθειμένοι σε ολοένα πιο συχνούς και έντονους κυκλώνες και πλημμύρες.

Η Ύπατη Αρμοστεία καταβάλλει προσπάθειες να μειώσει τους κινδύνους από τα ακραία καιρικά φαινόμενα σε πρόσφυγες και εσωτερικά εκτοπισμένους ανθρώπους. Στο Μπαγκλαντές, για παράδειγμα, η Ύπατη Αρμοστεία εργάζεται μαζί με εταίρους για τη φύτευση ταχέως αναπτυσσόμενων δέντρων σε σημεία των προσφυγικών καταυλισμών που είναι πιο επιρρεπή σε κατολισθήσεις κατά τη διάρκεια των μουσώνων και για τη διανομή εναλλακτικών πηγών ενέργειας για το μαγείρεμα αντί για καυσόξυλα.


Ενώ περίπου 40 χώρες συμμετέχουν στην διαδικτυακή Σύνοδο Κορυφής για το Κλίμα που φιλοξενεί ο Πρόεδρος Joe Biden στις 22 και 23 Απριλίου, η Ύπατη Αρμοστεία καλεί όλα τα κράτη να αυξήσουν τη δράση τους για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και για την παροχή προστασίας και βοήθειας στους ανθρώπους που έχουν εκτοπιστεί λόγω των επιπτώσεων αυτής.

«Πρέπει να επενδύσουμε τώρα στην προετοιμασία για να μετριαστούν οι ανάγκες προστασίας αργότερα και για να αποτραπεί περαιτέρω εκτοπισμός εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής», τόνισε νωρίτερα ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Filippo Grandi.

«Το να περιμένουμε πότε θα χτυπήσει η καταστροφή δεν αποτελεί επιλογή», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest


Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - Unknown

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίουΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video