ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Οδηγίες προς ελαιοκαλλιεργητές για την αντιμετώπιση του δάκου της ελιάς

Οδηγίες προς ελαιοκαλλιεργητές για την αντιμετώπιση του δάκου της ελιάς
Από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Έβρου καθίστανται γνωστά τα παρακάτω αναφορικά με την εμφάνιση δάκου στους ελαιώνες της περιοχής ευθύνης της:

Με την πρόσφατη πτώση των υψηλών καλοκαιρινών θερμοκρασιών που είχαν σαν αποτέλεσμα την αναστολή του πολλαπλασιασμού και της δραστηριότητας του Δάκου για όσο διαρκούσαν, και την είσοδο στη φθινοπωρινή περίοδο, τόσο στο ενδεικτικό δίκτυο δακοπαγίδων της Υπηρεσίας μας στην ευρύτερη περιοχή των ελαιώνων Άβαντα, Αλεξανδρούπολης, Μάκρης, Δικέλλων και Μεσημβρίας, όσο και στο δίκτυο των δακοπαγίδων σε Σαμοθράκη και Μαρώνεια, παρατηρήσαμε μία σταθερή αναμενόμενη εβδομαδιαία αύξηση των συλλήψεων του πληθυσμού δάκου.

Α. Στα ποτιστικά χωράφια των ελαιώνων Άβαντα, Αλεξανδρούπολης, Μάκρης και στα ποτιστικά - ξηρικά χωράφια των Δικέλλων και Μεσημβρίας, οι συλλήψεις είναι αυξημένες σε όρια ανάγκης διενέργειας προληπτικού ψεκασμού. Συστήνουμε ψεκασμό με διασυστηματικό εντομοκτόνο επαφής και στομάχου προκειμένου να καταπολεμηθεί ο δάκος που βρίσκεται μέσα και έξω από τον καρπό της ελιάς. Πρόκειται για σκευάσματα με την δραστική ουσία acetamiprid 20%.

Στα ξηρικά χωράφια των ελαιώνων Άβαντα, Αλεξανδρούπολης, Μάκρης οι συλλήψεις είναι χαμηλές αλλά στην πορεία αναμένεται η εικόνα να διαφοροποιηθεί αυξητικά.

Η σύσταση με την προαναφερθείσα δραστική ουσία είναι προληπτικού ενδεικτικού και γενικού χαρακτήρα. Σε καμιά περίπτωση δεν υποκαθιστά την πραγματική εικόνα καθενός ξεχωριστού ελαιοκτήματος, η οποία διαφοροποιείται και από προγενέστερους στην ίδια περίοδο χειρισμούς φυτοπροστασίας με ψεκασμούς από τον ίδιο τον ελαιοπαραγωγό σε συνεργασία του ή μη με τοπικούς γεωπόνους και μαγαζιά πώλησης γεωργικών φαρμάκων.

Στην περίοδο από σήμερα μέχρι την έναρξη της συγκομιδής του ελαιόκαρπου ο δάκος καθημερινά πολλαπλασιάζεται με γρήγορους ρυθμούς και οι ελιές θα δέχονται προσβολές. Συνιστούμε καθημερινή επαγρύπνηση με επισκέψεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα στους ελαιώνες. Οι ελιές που θα προσβληθούν την περίοδο αυτή θα μαυρίσουν πρόωρα και με τον πρώτο αέρα θα πέσουν με αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής.

Β. Στη νήσο Σαμοθράκη, όπου κάθε χρόνο υπάρχουν αψέκαστες δυσπρόσιτες για ψεκασμό περιοχές, παρότι μέχρι σήμερα η υπηρεσία μας διενήργησε τρεις δολωματικούς ψεκασμούς και θα διενεργήσει ακόμη έναν, επειδή ο αριθμός των συλλήψεων δάκου αυξάνεται επικίνδυνα, συστήνουμε οπωσδήποτε ψεκασμό με διασυστηματικό εντομοκτόνο επαφής και στομάχου με την δραστική ουσία acetamiprid 20%, από τους ίδιους τους ελαιοκαλλιεργητές προκειμένου να μη χαθεί η παραγωγή.

Γ. Στα ελαιοκτήματα της Μαρώνειας όπου επίσης η υπηρεσία μας διενήργησε τρεις δολωματικούς ψεκασμούς και εναπόκειται να διενεργηθεί ακόμη ένας, επειδή ακόμη ο αριθμός των συλλήψεων του δάκου είναι σε ανεκτά επίπεδα συνιστούμε την επαγρύπνηση των ελαιοκαλλιεργητών με επίσκεψη των ελαιώνων, στην περίπτωση δε, που θα παρατηρηθούν τσιμπήματα του ελαιόκαρπου, συστήνεται η διενέργεια συμπληρωματικού ψεκασμού από τους ίδιους τους ελαιοκαλλιεργητές καθ’ υπόδειξη των τοπικών γεωπόνων.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ
Δ/ΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΕΒΡΟΥ

[post_ads]


Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - Unknown

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



ΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video