ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Οδηγός Ερασιτεχνικής Αλιείας

Οδηγός Ερασιτεχνικής Αλιείας
Η iSea σε συνεργασία με τον Γιώργο Τυρίκο - Εργά και το Πανεπιστήμιο Πατρών συνέταξαν τον ανά χείρας οδηγό ερασιτεχνικής αλιείας με σκοπό να ενημερώσουν με επιστημονικά επαρκή τρόπο τους ερασιτέχνες αλιείς της χώρας για βασικά βιολογικά και οικολογικά χαρακτηριστικά των σημαντικότερων ψαριών, από την άποψη της στόχευσης, που διαβιούν στις ελληνικές θάλασσες.

Στον συγκεκριμένο οδηγό περιλαμβάνονται πληροφορίες όπως η επιστημονική ονομασία, το μέγεθος πρώτης γενετικής ωρίμανσης, ο τύπος αναπαραγωγής, το ελάχιστο επιτρεπόμενο μέγεθος αλίευσης, την περίοδο αναπαραγωγής και την κατάσταση των ιχθυαποθεμάτων των ειδών - στόχων της ερασιτεχνικής αλιείας. Παράλληλα γίνονται διαθέσιμα ορισμένα χρήσιμα στοιχεία για τη σωστή απελευθέρωση των ψαριών.

Στόχος του οδηγού είναι να αναδειχθεί η κρίσιμη κατάσταση των ιχθυοπληθυσμών σε συνδυασμό με την ένδεια σε επιστημονικά δεδομένα που άπτονται κρίσιμων μηχανισμών της αλιευτικής διαχείρισης. Για πολλά είδη ψαριών στη χώρα μας δεν υπάρχει νομοθεσία που να προβλέπει το ελάχιστο επιτρεπόμενο μέγεθος αλίευσης. Αυτό αφήνει μεγάλα περιθώρια ερμηνείας και πρακτικής καθώς και νομικά κενά που ενισχύουν και - στην ουσία αφήνουν στο απυρόβολητο - την καταστροφική δράση του ανθρώπου στην αλιεία, κυρίως επαγγελματική αλλά και ερασιτεχνική. Η τήρηση αυτών των μεγεθών στην ερασιτεχνική αλιεία είναι θέμα αλιευτικής συνείδησης και ευαισθησίας αποτελώντας ουσιαστικό δείγμα της αγάπης του ψαρά προς τη θάλασσα και τους θαλάσσιους οργανισμούς.

Εναλλακτικά, οι ερασιτέχνες αλιείς μπορούν να συμβουλεύονται το μήκος πρώτης γεννητικής ωρίμανσης για να παίρνουν πιο ασφαλείς αλιευτικές επιλογές που να στηρίζονται παράλληλα σε επιστημονικά δεδομένα, συμβάλλοντας έτσι ενεργά στην αειφόρο διαχείριση των ιχθυαπόθεματων της χώρας μας. Επιπλέον, στον οδηγό θα βρει κανείς χρήσιμες και ζωτικής σημασίας πληροφορίες για τα κυριότερα ξενικά είδη που μπορεί να αλιεύσει κάποιος ερασιτέχνης αλιέας, όπως εάν είναι δηλητηριώδες ή τοξικό και εάν καταναλώνεται ή όχι.


Η ερασιτεχνική αλιεία ήταν και παραμένει σημαντική στις περισσότερες περιοχές της ελληνικής επικράτειας. Αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της παράκτιας ζώνης και παραδοσιακή δραστηριότητα συνυφασμένη με τον κοινωνικό ιστό της χώρας. Ταυτόχρονα η πολυπλοκότητα των παράκτιων οικοσυστημάτων της ελληνικής επικράτειας μεταφράζεται και σε πολυπλοκότητα των προτύπων εκμετάλλευσης και του βαθμού εξάρτησης από την αλιεία, στοιχεία που δυσχεράνουν την εφαρμογή κοινά αποδεκτών, από όλους τους εμπλεκόμενους, διαχειριστικών προσεγγίσεων. Στο πλαίσιο αυτό η παράκτια ζώνη, η οποία φιλοξενεί κατά κύριο λόγο τις δραστηριότητες της ερασιτεχνικής αλιείας, είναι και η πιο έντονα αλλοιωμένη από τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες.

Με το συγκεκριμένο οδηγό, οι συντάκτες θέλουν να τονίσουν την ανάγκη για επικαιροποίηση της Ελληνικής Νομοθεσίας και για μια σύγχρονη και εις βάθος έρευνα στις Ελληνικές θάλασσες. Δυστυχώς δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο ελάχιστων επιτρεπόμενων μεγεθών αλίευσης για ένα μεγάλο αριθμό ειδών, σημαντικών για την ερασιτεχνική αλλά και την επαγγελματική αλιεία. Παράλληλα, για τα περισσότερα είδη των Ελληνικών θαλασσών οι εκτιμήσεις για το μέγεθος πρώτης γενετικής ωρίμανσης στηρίζονται σε έρευνες από άλλες θαλάσσιες περιοχές και έτσι τα στοιχεία που παρουσιάζονται στον οδηγό δεν μπορεί να θεωρηθούν αντιπροσωπευτικά για την ελληνική αλιεία. Ωστόσο, στον οδηγό αυτό γίνεται προσπάθεια προσέγγισης των παραπάνω μεγεθών με βάση την πιο πρόσφατη βιβλιογραφία και τα πλέον ενημερωμένα επιστημονικά δεδομένα.

Η iSea ευχαριστεί τον Francesco Tiralongo και τον Fabio Crocetta για την παραχώρηση φωτογραφιών για τη δημιουργία του οδηγού.

Δείτε εδώ τον Οδηγό Ερασιτεχνικής Αλιείας

[post_ads]


Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - Unknown

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



ΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video