ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Αποδυνάμωση της Αιματολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης με πρόσχημα τη δημιουργία νέας Κλινικής στην Καβάλα;

Αποδυνάμωση της Αιματολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης με πρόσχημα τη δημιουργία νέας Κλινικής στην Καβάλα
Πολιτική χωρίς επιστήμη;

Με δυσάρεστη έκπληξη έλαβα γνώση ψηφίσματος του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης για ίδρυση Αιματολογικής Κλινικής στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας. Στο ψήφισμα μάλιστα αναφέρεται ψευδώς πως είμαι σύμφωνος με τη διάθεση του Επίκουρου Καθηγητή της Αιματολογικής Κλινικής κ. Εμμανουήλ Σπανουδάκη προς «επίβλεψη της υπό ίδρυσης κλινικής» (!), ενώ περιέχει και μια σειρά ανακριβειών σχετικά με την Αιματολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης (Π.Γ.Ν.Α.).

Η ίδρυση, στελέχωση και λειτουργία Αιματολογικής κλινικής αποτελεί εξαιρετικά σοβαρή, επίπονη και δαπανηρή διαδικασία. Η αιματολογική διάγνωση και θεραπεία απαιτούν υψηλό βαθμό εξειδίκευσης, εμπειρίας και υποδομών. Τα χημειοθεραπευτικά φάρμακα έχουν δυσβάσταχτο κόστος και η φροντίδα των ασθενών απαιτεί πολλές ακόμα υποστηρικτικές δομές, μη διαθέσιμες όμως στο Γ.Ν. Καβάλας.

Αντιθέτως, η Αιματολογική κλινική του Π.Γ.Ν.Α. είναι η μεγαλύτερη αυτόνομη Αιματολογική Κλινική στη βόρεια Ελλάδα, μετά την αντίστοιχη κλινική του Γ.Ν.Θ. Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη. Καλύπτει εδώ και 33 συναπτά έτη όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Π.Α.Μ.Θ.) παρέχοντας υψηλότατο επίπεδο υπηρεσιών πρωτοστατώντας στο χώρο της Αιματολογίας σε πανελλαδικό και διεθνές επίπεδο. Η απλή παράθεση των αριθμών είναι αποκαλυπτική: 5.797 ραντεβού ετησίως στα ΕΙ, 2.248 εισαγωγές και 2.690 χημειοθεραπείες μόνο στη βραχεία νοσηλεία (στοιχεία 2019).

Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό πως το ψήφισμα οδηγεί σε αποδυνάμωση της Αιματολογικής κλινικής του Π.Γ.Ν.Α. χωρίς βέβαια να εγγυάται - το αντίθετο μάλιστα - πιθανά υγειονομικά οφέλη στην περιφέρεια. Με ποιο επιχείρημα και ποια στρατηγική αποδυναμώνεται, αντί να ενισχυθεί, τριτοβάθμιο κέντρο με τεράστια προσφορά στην κοινωνία όλης της Π.Α.Μ.Θ. για να δημιουργηθεί εκ του μηδενός ένα νέο σε δευτεροβάθμιο νοσοκομείο και μάλιστα σε αυτή την κρίσιμη περίοδο της πανδημίας covid-19;

Η αυθαίρετη και αναιτιολόγητη ίδρυση εξειδικευμένων κλινικών σε κάθε νομό δεν αποτελεί υπεύθυνη στρατηγική υγείας, αλλά πεδίο πολιτικής σκοπιμότητας. Πραγματικά, σύμφωνα με τη λογική του ψηφίσματος, αναρωτιέται κανείς γιατί να μη γίνει Αιματολογική κλινική και στην Ξάνθη και στη Δράμα και κατ’ επέκταση σε όλα τα δευτεροβάθμια νοσοκομεία της επικράτειας; Αντιλαμβάνεται κανείς σε τι κίνδυνο θα τεθούν οι ασθενείς σε μια ατάκτως εκκολαπτόμενη Αιματολογική κλινική;

Στους δύσκολους καιρούς της εποχής μας, εποχή μιας πρωτόγνωρης πανδημίας, η πολιτική παραχωρεί την πρωτοκαθεδρία στην επιστήμη. Ο τόπος μας χρειάζεται βιώσιμες και μακροπρόθεσμες στρατηγικές ανάπτυξης βάσει του ακριβούς υγειονομικού χάρτη και όχι υπονόμευση των ήδη υπαρχουσών δομών.

Ιωάννης Κοτσιανίδης
Καθηγητής Αιματολογίας Δ.Π.Θ.
Δ/της της Αιματολογικής κλινικής Π.Γ.Ν.Α.

[post_ads]


Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - Unknown

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίουΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video