ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Νέα Χηλή: 96 χρόνια μνήμης - Αυτοί που κοιμήθηκαν Μαυροθαλασσίτες νοικοκυραίοι και ξύπνησαν ξεριζωμένοι στη νέα πατρίδα

Νέα Χηλή: 96 χρόνια μνήμης - Αυτοί που κοιμήθηκαν Μαυροθαλασσίτες νοικοκυραίοι και ξύπνησαν ξεριζωμένοι στη νέα πατρίδα
της Ουρανίας Πανταζίδου

Μ΄ αυτά και μ΄ αυτά ξεχαστήκαμε… Να, λίγο ο κορωνοιός, λίγο η θάλασσα ξεχαστήκαμε…

Όμως κάτι συνέβη προ ημερών και μου θύμισε το χρέος. Χρειάστηκε να πάρω ένα ταξί. Κάλεσα στο τηλεφωνικό κέντρο:

– Παρακαλώ θα ήθελα ένα ταξί στη Νέα Χηλή, οδός Κ... για την πόλη.

Για δευτερόλεπτα επικράτησε μια σιγή και μετά ακούω μια νεαρή φωνή να μου λέει:

– Τη Χηλή εννοείτε (μάλλον η συνομιλήτριά μου δεν ήταν σίγουρη).

Ναι, τη Νέα Χηλή εννοώ… Σκέφτηκα ότι - χάριν συντομίας - πάψαμε να χρησιμοποιούμε το πρώτο συνθετικό Νέος - Νέα - Νέο… Όμως οι πρόσφυγες πρόγονοί μας ονόμασαν τις νέες τους πατρίδες με το όνομα της παλιάς πατρίδας, για να μη ξεχαστεί. Απλά πρόσθεσαν μπροστά και το επίθετο Νέος: Νέος Μαΐστρος, Νέος Σκοπός, Νέο Σιδηροχώρι, Νέα Σμύρνη, Νέα Σάντα, Νέα Σαμψούντα, Νέα Χηλή… Εκείνοι δε ξέχασαν. Χρέος δικό μας είναι να μη ξεχάσουμε την ιστορία τους…

Και κάπως έτσι είπα να γράψω δυο λόγια, ως ένα «μνημόσυνο» καθώς τον προηγούμενο μήνα η Νέα Χηλή Αλεξανδρούπολης συμπλήρωσε 96 χρόνια από τη δημιουργία της.

Η Νέα Χηλή για πρώτη φορά συναντάται σε επίσημο έγγραφο ως οικισμός τον Αύγουστο του 1924 (ΦΕΚ 194Α-14/08/1924). Με το ίδιο ΦΕΚ θα γίνει η σύσταση του Δήμου Αλεξανδρουπόλεως και ο οικισμός της Νέας Χηλής θα ενσωματωθεί στο νέο Δήμο.

Κατά καιρούς έχω γράψει διάφορα για τη Νέα Χηλή:

Στο σημερινό αφιέρωμα θα ήθελα να προσθέσω απλά μόνο μια φωτογραφία. Και ένα δημοσίευμα, που κατά σύμπτωση αφορά το έτος 1924 και τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι κάτοικοι τους πρώτους μήνες από την εγκατάστασή τους.

Από τους τελευταίους κατοίκους της Νέας Χηλής, εν ζωή το 2007
Οι ρίζες...

Αυτοί που κοιμήθηκαν Μαυροθαλασσίτες νοικοκυραίοι και ξύπνησαν ξεριζωμένοι στη νέα πατρίδα. Δύσκολη, πολύ δύσκολη η ζωή τους… Τι ήταν ο τόπος που επιλέχθηκε για να ξαναχτίσουν τη ζωή τους; Έρημος τόπος, περάσματα ζώων και πτηνών, θάλασσα και έλη, πολλά έλη. Η ελονοσία θέριζε τους πρόσφυγες. Δεκάδες πέθαιναν καθημερινά. Πολλοί άρχισαν να εγκαταλείπουν τον οικισμό γι΄ άλλα χωριά και πόλεις…

Ήταν τόσο μεγάλο το πρόβλημα που η πολιτεία αποφάσισε να πραγματοποιήσει μια σύσκεψη στις 15 Δεκεμβρίου 1924, παρουσία του Γενικού Διοικητού Θράκης Π. Κουρτίδη και υπηρεσιακών παραγόντων όπως ο Νομάρχης, ο μηχανικός του Δήμου Αθανασιάδης, ο Νομίατρος Β. Πασχάλης και ο Διευθυντής εποικισμού Σταύρος Κισάγιαζλης. Πάρθηκαν κάποια μέτρα όπως η αποξήρανση των ελών και η αποστολή ειδικού νοσοκόμου ο οποίος θα παρέμενε διαρκώς στη Νέα Χηλή για να παρακολουθεί το οξυμένο πρόβλημα…


Και τα έλη αποξηράνθηκαν και ο ελώδης πυρετός αντιμετωπίστηκε και η γη καλλιεργήθηκε και πρόσφερε τα αγαθά της σε όσους αποφάσισαν να ριζώσουν σε τούτον το μικρό τόπο. Το είπαν χωριό, το είπαν οικισμό και συνοικισμό, μα για εκείνους ήταν η νέα πατρίδα, το νέο σπιτικό, το χωριό τους, η Νέα Χηλή…

Είπα, δε θέλω να γράψω κάτι παραπάνω. Απλά μια φωτογραφία και δυο λόγια γι΄ αυτούς που περπάτησαν στο χώμα της Νέας Χηλής και ζυμώθηκαν μαζί της, γι΄ αυτούς που την αγάπησαν, γι΄ αυτούς που έσμιγαν δίπλα στη λαγκάδα της και ονειρεύτηκαν, γι΄ αυτούς που ερωτεύθηκαν δίπλα στην αρμύρα της θάλασσας και που άκουσαν το χτύπο της καρδιάς τους στην ερημιά του Κοκκινόβραχου, για όλους τους νικητές της ζωής…

Χρόνια πολλά Νέα Χηλή. Είθε να πορεύεσαι μαζί με τους νεότερους κατοίκους σου με ευημερία και πρόοδο, εις το διηνεκές!

Ουρανία Πανταζίδου
Υποπλοίαρχος Π.Ν. (ε.α)

[post_ads]


Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - Unknown

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίουΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video