ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Η Νέα Χηλή τον Σεπτέμβριο του 1943

Η Νέα Χηλή τον Σεπτέμβριο του 1943
Φθινόπωρο 1943. Η Βουλγαρική κατοχή στην περιοχή της Θράκης βρίσκεται στην πιο σκληρή της φάση. Η Νέα Χηλή Αλεξανδρούπολης, όπως και ολόκληρη η περιοχή στενάζει κάτω από τη μπότα του Βούλγαρου κατακτητή.

Οι κάτοικοι υποφέρουν από την τρομοκρατία και την πείνα. Γίνονται δούλοι στα ίδια τους τα χωράφια, καθώς οι κατακτητές καρπώνονται όλη τη σοδειά τους. Ελάχιστα τους επιτρέπουν να κρατούν, ίσα-ίσα για να μην πεθάνουν. Και αν κάποιος προσπαθήσει κάτι να κρύψει για να ταΐσει τα παιδιά του, τον δένουν, λένε, κάτω στο υπόγειο του ξύλινου τότε σχολείου (σήμερα νηπιαγωγείο) και τον δέρνουν αλύπητα, προς παραδειγματισμό. Επιτάσσονται σπίτια, το σχολείο δε λειτουργεί ενώ γίνεται προσπάθεια βουλγαροποίησης των πάντων.

Μέσα σε αυτήν την κατάσταση κάποιοι φεύγουν για την «ουδέτερη ζώνη». Οι Φέρες τελούσαν υπό Γερμανική κατοχή. Πήγαν εκεί για να γλυτώσουν από τη βαρβαρότητα των Βουλγάρων. Φαίνεται πως οι Γερμανοί κατακτητές ήταν πιο πολιτισμένοι.

Δεν είχε κατακαθίσει ακόμη ο κουρνιαχτός της πρώτης προσφυγιάς και ξαναβρέθηκαν πάλι στα τσαμούρια (= λάσπες) απές...

Στις Φέρες έμεναν σε ένα αχούρι, όλοι μαζί. Πείνα, κρύο, αρρώστιες. Κάποιοι δεν άντεξαν και άφησαν την τελευταία τους πνοή εκεί.

Όταν τελείωσε ο πόλεμος και έφυγαν οι Βούλγαροι από την περιοχή επέστρεψαν ξανά στο χωριό. Δύσκολα τα χρόνια που ακολούθησαν. Πείνα κι άγιος ο Θεός... Και η κουβέντα ξυπνάει θύμισες...

– Από μια κούπα τρώγαμε όλοι. Τη γέμιζε η μάνα με ψωμί, γιαούρτι και νερό... Που πιάτα... που νερό για να πλυθούν τα πιάτα. Και να γίνεται καυγάς για το ποιος θα φάει την τελευταία κουταλιά. Πάντα κέρδιζε η μικρότερη κι εμείς την τρώγαμε με τα μάτια και καταπίναμε αέρα (κοπανιστό) βλέποντάς την να τρώει τις τελευταίες κουταλιές... Και να κλαίει κρυφά η μάνα που δεν είχε να ταΐσει τα παιδιά της.

– Γράψε και μια συνταγή που θα σου πω, αχρείαστη να είναι: Μια φέτα ψωμί και μια ελιά. Αλείφεις την ελιά στο ψωμί και νοστιμίζει. Έχεις και εναλλακτική, μία φέτα ψωμί, ένα κουταλάκι σάλτσα και λίγη ρίγανη για να αρωματίσει. Μα μήπως μας έλειπε και το γλυκό; Μια φέτα ψωμί, βρεγμένη και πασπαλισμένη με ζάχαρη. Πλυμένο ψωμί, τ΄ όνομα του γλυκού μας!

Δύσκολη η ζωή. Αγωνίστηκαν για να σταθούν ξανά στα πόδια τους. Άργησε η ανάστασή τους. Μα κάποτε ήρθε!!!

Ουρανία Πανταζίδου
Υποπλοίαρχος Π.Ν. (ε.α)

[post_ads]


Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - Unknown

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίουΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video