ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Οι προτεραιότητες της ΚΕΔΕ για την ενεργειακή μετάβαση - Οι πολύ καλές προσπάθειες που έγιναν στο Δήμο Αλεξανδρούπολης

Οι προτεραιότητες της ΚΕΔΕ για την ενεργειακή μετάβαση - Οι πολύ καλές προσπάθειες που έγιναν στο Δήμο Αλεξανδρούπολης
Πριν λίγες ημέρες κατά τη διάρκεια συνάντησής του με την Γενική Γραμματέα Ενέργειας και Φυσικών Πόρων κα Αλεξάνδρα Σδούκου, ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) κ. Δημήτρης Παπαστεργίου τόνιζε την ανάγκη η αυτοδιοίκηση να συνεισφέρει στην αλλαγή της νοοτροπίας στον τρόπο που κινούμαστε στις πόλεις ώστε αυτές να είναι πιο «πράσινες» για τους πολίτες. Η ΚΕΔΕ όμως καλείται να προωθήσει και μια σειρά θεμάτων που άπτονται της ενεργειακής μετάβασης, συμβάλλοντας στον πλούσιο διάλογο που έχει ξεκινήσει εντός των Δήμων.


Ειδικά πάντως για την ηλεκτροκίνηση ο κ. Παπαστεργίου υπογράμμιζε την ανάγκη να υπάρξει ένας «καλός σχεδιασμός και απλές διαδικασίες, και βλέπουμε με χαρά ότι οι παρατηρήσεις της ΚΕΔΕ έχουν βρει ευήκοα ώτα στο Υπουργείο. Ο συνδυασμός της ηλεκτροκίνησης με τη χρήση ανανεώσιμης ενέργειας θα κάνει τις πόλεις μας πιο καθαρές και πιο ανθρώπινες. Τα μικρά ηλεκτροκίνητα οχήματα για την καθαριότητα και τις άλλες δημοτικές δραστηριότητες θα αλλάξουν την εικόνα της καθημερινότητας και θα μας βάλουν όλους σε ένα νέο, πιο «πράσινο» μονοπάτι για ένα περιβάλλον πιο όμορφο για μας και τα παιδιά μας», δήλωνε ο κ. Παπαστεργίου.


Παράλληλα, σε μια περίοδο που για τους Δήμους της Βόρειας Ελλάδας και ειδικά για εκείνους που θα επηρεαστούν από την απολιγνιτοποίηση αποτελεί στοίχημα η μετάβαση σε φιλικότερες για το περιβάλλον πηγές ενέργειας στο πλαίσιο πάντα των ευρωπαϊκών δεσμεύσεων. Ένα από τα πολλά θέματα άλλωστε που καλούνται να διαχειριστούν κάποιοι Δήμοι και που θα απασχολήσει και την ΚΕΔΕ είναι αυτό των τηλεθερμάνσεων. Αξίζουν άλλωστε να σημειωθούν οι πολύ καλές προσπάθειες που έγιναν τα τελευταία χρόνια στο Δήμο Αλεξανδρούπολης για τηλεθέρμανση με χρήση γεωθερμίας. Μάλιστα στο στάδιο του σχεδιασμού βρίσκονται ακόμα δύο έργα. Το πρώτο αφορά ακόμα μια καινούργια γεώτρηση για τηλεθέρμανση ισχύος 10 MW για συνολικά 3.000 κατοίκους 6 χωριών της Δ.Ε. Τραϊανούπολης, συνολικού προϋπολογισμού 10-12 εκατ. ευρώ. Το δεύτερο, αφορά το έργο της τηλεθέρμανσης στην περιοχή των Φερών, για το οποίο επίσης υπάρχουν μελέτες και θα τροφοδοτείται από το σταθμό συμπίεσης του αγωγού TAP.

Ο πρώην Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης και ο πρώην
Αντιδήμαρχος Ενέργειας Γιάννης Φαλέκας στο Γεωθερμικό Πεδίο Τραϊανούπολης

Η υλοποίηση κοινόχρηστων έργων μέσω των οποίων θα έχουν εμπράκτως οφέλη οι δημότες αποτελεί ένα στοίχημα αναφέρει στο Energia.gr το μέλος της Επιτροπής Ενέργειας και Περιβάλλοντος της ΚΕΔΕ και πρώην Αντιδήμαρχος Ενέργειας και Φυσικών Πόρων του Δήμου Αλεξανδρούπολης κ. Γιάννης Φαλέκας. «Το να παράγεις ηλεκτρική ενέργεια για να παίρνεις λιγότερα χρήματα ανταποδοτικά από τους δημότες σου θα πρέπει να μας απασχολήσει. Εάν μπορείς να δώσεις πολύ φθηνή τηλεθέρμανση νομίζω ότι θα είναι καλό», επισημαίνει ο κ. Φαλέκας. Σε ό,τι έχει να κάνει με τα απορρίμματα αναφέρει πως χρειάζεται ένα υβριδικό σύστημα συνεργασίας με τους ιδιώτες, και τέλος όσο γίνεται περισσότερη χρήση των ΑΠΕ, με κορυφαία της ιδιοκατανάλωση, ενώ σε σχέση με την ηλεκτροκίνηση τονίζει πως οι Δήμοι μπορούν να αποτελέσουν τους βασικές πρωταγωνιστές.

Ο Γιάννης Φαλέκας, μέλος της Επιτροπής Ενέργειας και Περιβάλλοντος της ΚΕΔΕ

Τα παραπάνω θέματα είναι μερικά μόνο από εκείνα που θα απασχολήσουν την ΚΕΔΕ στο πλαίσιο του πλούσιου διαλόγου που έχει ξεκινήσει εντός των Δήμων. Βέβαια δεν περνά απαρατήρητο το γεγονός πως την ίδια ώρα αρκετοί Δήμοι συσπειρώνονται με στόχο να εκφράσουν την εναντίωσή τους στην κατασκευή ανεμογεννητριών. Πριν λίγες ημέρες οργανώθηκε μια τηλεδιάσκεψη με πρωτοβουλία του Δημάρχου Σαρωνικού κ. Πέτρου Φιλίππου με τη συμμετοχή αρκετών Δήμων στα όρια των οποίων σχεδιάζονται έργα και κατέληξαν στο να συγκροτήσουν ένα δίκτυο δημάρχων. Οι προαναφερόμενες εξελίξεις θα πρέπει να προβληματίζουν την πολιτεία, ενώ δεν αποκλείεται να απασχολήσουν και την ΚΕΔΕ στο μέλλον.

Πηγή: energia.gr (Δημήτρης Αβαρλής)


Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - Unknown

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



ΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video