Πέντε χρόνια μετά την έλευση του Μίκη Θεοδωράκη στην Καβάλα, όταν ο μεγάλος Έλληνας μουσουργός είχε δημιουργήσει την πολιτική κίνηση «Σπίθα», η μετεξέλιξή της πλέον σε κόμμα «Πυρίκαυστος Ελλάδα» διοργάνωσε την πρώτη της εκδήλωση στην Καβάλα, σηματοδοτώντας την απαρχή μιας νέας προσπάθειας να συσπειρώσει δυνάμεις, κινήσεις πολιτών και μεμονωμένους πολίτες σε ένα ισχυρό αντιμνημονιακό μέτωπο. Επικεφαλής της Πυρικαύστου Ελλάδας ο Καβαλιώτης στην καταγωγή οικονομολόγος Γιώργος Καλεάδης, μέλος μαζί με τον επίσης Καβαλιώτη οικονομολόγο Χαράλαμπο Ηλιάδη της τριμελούς προσωρινής Διοικούσας του κόμματος. Στην εκδήλωση, στην οποία δυστυχώς ελάχιστοι έδωσαν το «παρών», καλεσμένοι ομιλητές ήταν η κ. Δελιβάνη Μαρία, πρώην πρύτανης του ΠΑ.ΜΑΚ., πρόεδρος του Ιδρύματος «Δελιβάνη», ο κ. Ιντζεσίλογλου Νίκος, καθηγητής Νομικής του ΑΠΘ και η κ. Γεωργαντά Ζωή, καθηγήτρια του ΠΑ.ΜΑΚ. πρώην μέλος του Δ.Σ. της ΕΛΣΤΑΤ.
Ο κ. Καλεάδης προσκάλεσε τον πρόεδρο του Σωματείου των Εργαζομένων στα Λιπάσματα, Νίκο Βογιατζίδη, ο οποίος ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για την κατάσταση στην οποίαν έχουν περιέλθει οι 200 περίπου πρώην εργαζόμενοι σήμερα απολυμένοι, από την έλευση του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη στο εργοστάσιο, τα πρώτα σύννεφα, μέχρι τη σύσταση δυο νέων ΑΦΜ, όπως είπε χαρακτηριστικά, εννοώντας τις εργοληπτικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται σήμερα στο εργοστάσιο , απαλλαγμένες από χρέη προς τρίτους και ελληνικό δημόσιο. «Το δικό μας πρόβλημα έχει όνομα και λέγεται Λαυρέντης Λαυρεντιάδης και πρέπει να απασχολεί όχι μόνον την Καβάλα, αλλά όλους τους εργαζόμενους στην Ελλάδα, γιατί ο κ. Λαυρεντιάδης εγκαινίασε την τακτική των μηνύσεων στους εργαζόμενους για να τους απολύσει χωρίς δικαίωμα στην αποζημίωση και στο επίδομα ανεργίας. Θα μπορεί στο εξής ο κάθε επιχειρηματίας να ακολουθεί τον δρόμο που χάραξε, απολύωντας τους εργαζόμενους με ψεύτικες μηνύσεις και στη συνέχεια να τους πιέζει να υπογράψουν συμβάσεις γαλέρας. Οι οικογένειες μας βρίσκονται πλέον σε δεινή θέση και βρισκόμαστε στην απαρχή ενός μεγάλου δικαστικού αγώνα για την δικαίωσή μας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Βογιατζίδης κατά τον χαιρετισμό του.
Η κ. Δελιβάνη εστιάστηκε στη δική της ομιλία, παίρνοντας το λόγο από τον παλιό φοιτητή της , Γιώργο Καλεάδη, στην παγκοσμιοποίηση και τα παρελκόμενά της, λαϊκισμό και λαϊκίστικα κόμματα, που βρίσκουν πρόσφορο έδαφος τόσο στην δεξιά όσο και στην αριστερά με πρόταγμα τη λογική των κλειστών συνόρων και όχι μόνον, ενώ μεγάλο μέρος της ομιλίας της περιστράφηκε γύρω από το τι σημαίνει η επικράτηση του Ντόναλντ Τράμπ για την Ευρώπη και τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα.
Ο κ. Ιντζεσίλογλου έπιασε το νήμα από την αρχή, από τη διόγκωση του ελληνικού χρέους το οποίο και εγγράφθηκε στον προϋπολογισμό του 2009, υπογραμμίζοντας ότι έπρεπε να πάρουμε το μάθημά μας και ότι η ανταγωνιστικότητα , για την οποία τόσος λόγος γίνεται, δεν θα σημάνει και την έξοδο της χώρας από τη μέγγενη των μνημονίων, αν η χώρα δεν γίνει αυτάρκης στην παραγωγή της. Πάντως , η σωτήρια λύση, σύμφωνα με τον καθηγητή δεν πρόκειται να είναι μια λύση με την Ελλάδα απομονωμένη, εκτός ευρωζώνης, αλλά με μια Ελλάδα με συμμάχους μέσα στην Ευρώπη, που θα διέπεται από την αρχή του προστατευτισμού, εν είδει επιβολής δασμών σε ορισμένα εισαγόμενα προϊόντα.
Ο κ. Ηλιάδης έκανε μια ιστορική αναδρομή στην εποχή των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας, που διαχρονικά και από θέση διακυβέρνησης της χώρας δημιούργησαν με τις πολιτικές τους το δημόσιο χρέος, ενώ διάβασε και την επιστολή που απέστειλε ο Μίκης Θεοδωράκης στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα με αφορμή το ταξίδι του στην Κούβα για να παραστεί στην κηδεία του Φιντέλ Κάστρο.
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου