Δίνει θέσεις «κλειδιά» των ΑΝΕΛ σε Θρακιώτες – Αντιπρόεδρος του κόμματος ο Παναγιώτης Σγουρίδης και εκπρόσωπος του κόμματος στην Διακομματική η Χρύσα Ούτση
Το έμπρακτο ενδιαφέρον του για την περιοχή της Θράκης, την οποία φαίνεται πως έχει στο επίκεντρο της πολιτικής του έδειξε για ακόμη μια φορά ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος μετά και το Συνέδριο του κόμματος που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα.
Μετά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης και την παραμονή της ιδιαίτερα αγαπητής στους Πομάκους κ. Μαρίας Κόλλια – Τσαρουχά στο ΥΜΑΘ, ο Πάνος Καμμένος προχώρησε σε δύο ακόμα κινήσεις δίνοντας θέσεις «κλειδιά» των ΑΝΕΛ σε κατοίκους της Θράκης, κάτι το οποίο αποτιμάται θετικά καθώς αυτοί είναι που γνωρίζουν άλλωστε καλύτερα απ’ όλους τα προβλήματα της περιοχής.
Συγκεκριμένα, η πρώτη κίνηση αφορά την πρόταση στον Παναγιώτη Σγουρίδη να καταλάβει τη θέση του αντιπροέδρου των ΑΝΕΛ, πρόταση που αποδέχτηκε ο ίδιος εν μέσω μάλιστα χειροκροτημάτων από το σύνολο των συνέδρων.
Η δεύτερη αφορά την τοποθέτηση ως εκπροσώπου του κόμματος στη νεοσυσταθείσα Διακομματική Επιτροπή για την Θράκη της κ. Χρύσας Ούτση, μόνιμης κατοίκου της περιοχής και τομεάρχης Θράκης των ΑΝΕΛ.
Ο Πάνος Καμμένος στο συνέδριο ευχαρίστησε την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, η οποία όπως είπε, «στάθηκε όρθια, όχι μόνο απέναντι σε ένα συνήθη πολιτικό αγώνα. Στάθηκε όρθια σε προσπάθειες που έγιναν με όλα τα μέσα». Σημείωσε δε, ότι «θα αποδειχθεί σε δικογραφίες που θα ανοιχτούν τις επόμενες ημέρες, ποιοι και γιατί προσέφεραν τεράστια ποσά για να εξαγοράσουν βουλευτές, προκειμένου μέσω της αποστασίας να διαλύσουν τους ΑΝΕΛ».
«Οι ΑΝΕΛ αποδείξαμε ότι δεν είμαστε ουρά κανενός. Είμαστε κυβερνητικοί εταίροι με συνέπεια στις αρχές και τις αξίες μας. Με αίσθημα δημοκρατικό και διάλογο σε όλα τα θέματα στα οποία έχουμε αντίθετη άποψη – αλλά σε εκείνα στα οποία έχουμε λάβει εντολή από τον ελληνικό λαό να μην κάνουμε πίσω ούτε χιλιοστό, αποδείξαμε ότι αυτές τις κόκκινες γραμμές τις σεβόμαστε μέχρι τέλους» τόνισε ο υπουργός Άμυνας.
Ιδιαίτερα η πρόταση του Πάνου Καμμένου για την κ. Ούτση θα μπορούσε να θεωρηθεί και ως απάντηση του στις μηνύσεις των παρακρατικών της Άγκυρας, επειδή τόλμησε να υπερασπιστεί τον νόμιμο μουφτή κ. Σινικόγλου και τους νόμους της Ελληνικής Δημοκρατίας με αποτέλεσμα να ασκηθεί στον ψευδομουφτή και τον ιμάμη του ποινική δίωξη.
Είναι γεγονός ότι αν δεν ήταν η κ. Ούτση στην κηδεία του άτυχου στρατιώτη στην Γλαυκή και αν δεν αντιδρούσε άμεσα όπως έκανε στην προβοκάτσια κατά του ελληνικού Στρατού και του νόμιμου μουφτή κ. Σινίκογλου, προστατεύοντας τους θεσμούς, την επόμενη μέρα η Τουρκία και οι άνθρωποι του τουρκικού Προξενείου θα το συμπεριλάμβαναν στις μεγάλες επιτυχίες τους ενώ παράλληλα θα αποτελούσε και ένα σοβαρό πλήγμα στους ΑΝΕΛ αφού δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο Καμμένος είναι Υπουργός Εθνικής Άμυνας.
Σγουρίδης: «Το τουρκικό Προξενείο οφείλει να συμμορφωθεί στους διεθνείς κανόνες»
Τη δράση του τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής έχει στηλιτεύσει κατά καιρούς ο νέος αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ, Παναγιώτης Σγουρίδης, τονίζοντας ιδιαίτερα την προσπάθεια τουρκοποίησης της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, την παραβίαση των διεθνών προξενικών κανόνων αλλά και την εμπλοκή του τουρκικού παράγοντα μέχρι και στον καθορισμό των ψηφοδελτίων των κομμάτων.
«Ο καθοδηγητής αυτού του δικτύου είναι το τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής που λειτουργεί ως βραχίονας των επιδιώξεων της Τουρκίας για την τουρκοποίηση της θρησκευτικής μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης.
Ποτέ μου δεν ήμουν των ακραίων λύσεων, συνεπώς δεν πιστεύω στην κατάργησή του τουρκικού Προξενείου, αλλά στη συμμόρφωσή του στους διεθνείς προξενικούς κανόνες που υποδεικνύουν σεβασμό στη χώρα που το φιλοξενεί. Η αποδυνάμωσή του σκοπού του μπορεί να επιτευχθεί με την έντονη παρουσία της Ελληνικής Πολιτείας σε όλες τις εκφάνσεις διαβίωσης των μειονοτικών πολιτών και φυσικά δεν εννοώ αστυνόμευση.
Ένα κύριο χαρακτηριστικό του μειονοτικού ζητήματος της Θράκης είναι η συνθήκη της Λωζάννης, αλλά το μεγάλο ερώτημα είναι αν και κατά πόσο αυτή εφαρμόζεται από τις δύο χώρες.
Η Συνθήκη της Λωζάννης, πλην των άλλων που καθόριζε, στηριζόταν στην αμοιβαιότητα μεταχείρισης των μειονοτήτων που παρέμειναν σε Τουρκία και Ελλάδα, μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών το 1922. Της ελληνικής σε Κωνσταντινούπολη, Ίμβρο, Τένεδο περί τις 300.000 άτομα και της μουσουλμανικής σε Ξάνθη και Ροδόπη περί τις 83.000, που απαρτιζόταν κατά 50% από τουρκογενείς, 35% Πομάκους και 15% μουσουλμάνους αθίγγανους.
Αυτή η ισορροπία προ πολλού έχει ανατραπεί εις βάρος της Ελλάδας, διότι εκεί ζήτημα αν έμειναν 5.000, ενώ εδώ η μειονότητα αγγίζει τους 110.000. Συνεπώς, στο γεωπολιτικό παιγνίδι της ευρύτερης περιοχής, η Ελλάδα μειονεκτεί, διότι προσπαθεί να προστατεύσει θεσμούς, ενώ η Τουρκία διαχειρίζεται όγκο πληθυσμού.
Ένα κοινό μυστικό όλων είναι πως το τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τους μουσουλμάνους και χριστιανούς υποψήφιους βουλευτές της Θράκης που θα καταφέρουν να εκλεγούν και να μπουν στην ελληνική Βουλή. Άλλωστε, τόσο μουσουλμάνοι όσο και χριστιανοί υποψήφιοι βουλευτές, με δηλώσεις τους κατά το παρελθόν έχουν αναφέρει πως δεν κατάφεραν να εκλεγούν γιατί δεν το ήθελε το τουρκικό Προξενείο.
Παλαιότερα είχα πει ότι για μια «χούφτα» μειονοτικούς ψήφους παίζουν τη Θράκη στα ζάρια. Με αγωνία το υποστηρίζω και σήμερα» είχε σημειώσει σε παλαιότερη συνέντευξη του ο κ. Σγουρίδης.
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου